2014/10/31

Коли кальцій шкодить, або попереджений – значить озброєний!

Захворювання серця – це біда людства. Лідером є ішемічна хвороба серця, зумовлена ураженням коронарних (вінцевих або серцевих) судин у вигляді утворення атеросклеротичних бляшок.

Початковими симптомами є біль за грудиною при помірних навантаженнях (піднімання сходами, пробіжка), що минає у спокої або після прийому нітрогліцерину (таблетка під язик). Однак, коли вже є симптоми, – це хвороба, яку необхідно активно лікувати!

А що ж робити, коли симптомів немає? Сидіти і сподіватися, що «якось минеться, пронесе»? Утім, навряд чи «пронесе», адже таке захворювання розвивається роками і «нападає» раптово.

На щастя, сьогоднішня медицина дає змогу завчасно вберегтися від серцевих нападів.До появи сучасних методів діагностики атеросклерозу, можна було послуговуватися лише факторами ризику, які могли б у майбутньому спричинити цю недугу, т.з. факторами Framingham:
  • вік;
  • стать;
  • рівень холестерину, ліпопротеїнів низької густини (ЛПНГ), ліпопротеїнів високої густини (ЛПВГ) у крові;
  • куріння;
  • гіпертонія (високий артеріальній тиск);
  • випадки захворювання в сім’ї.
Але недоліком такого підходу є те, що фактори ризику – це не хвороба, а лише її ймовірність виникнення у майбутньому.Часто трапляється так, що людина може вести цілком здоровий спосіб життя, але мати атеросклероз.

Із розвитком технологій ми можемо чітко дати відповідь на запитання: є у пацієнта атеросклероз чи ні! У цьому допомагає дуже просте обстеження – виявлення кальцію у серцевих судинах, т.з. індексація коронарного кальцію (ІКК) або Са-scoring. Це метод комп'ютерної томографії, що триває декілька хвилин, доза опромінення мізерна (як при рентгенографії легень).
Однак виявлення коронарного кальцію у людей, які не мають скарг, свідчить про ІШЕМІЧНУ ХВОРОБУ – це діагностика на доклінічному етапі! Вона дозволяє вести активне спостереження, проводити корекцію та лікування ще до виникнення симптомів хвороби, що суттєво сповільнює розвиток останньої. Вимагайте додаткову інформацію у свого персонального лікаря.

Бажаю гарного дня, міцного здоров'я і «правильного» кальцію!




Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар