2014/10/30

Чи безпечна ендоскопія? Ризики ускладнень

Продовжуючи тему безпеки ендоскопічних досліджень і лікування, перейду до наступного питання – можливі ускладнення і ризик їх виникнення.

Звичайно, ендоскопічні обстеження і особливо лікування є інвазивними втручаннями (такими, що супроводжуються введенням апарата в організм), тому ризик ускладнень існує. Ступінь цього ризику залежить від того, що робиться, як і чим проводиться і хто виконує.

Отже,за порядком.

Найменші ризики під час діагностичних оглядів. Існує теоретична можливість наскрізного пошкодження стінки порожнистого органа (перфорація) або її травми з розвитком кровотечі. Це ускладнення стається, як правило, на фоні поганої видимості просвіту органа, який оглядають (застаріле, зношене обладнання), та важких захворювань, при яких стінка вже має глибокий, майже наскрізний, дефект. Траплялися випадки в медичній практиці, коли ускладнення ставалося через грубе порушення лікарем техніки виконання обстеження. В Медичному центрі Святої Параскеви таких випадків не було.

Сучасне відеоендоскопічне обладнання забезпечує добру візуалізацію і збільшення зображення на великому моніторі, тому ризик пошкодження мінімальний. Висока кваліфікація та досвід лікарів, які виконують обстеження, запобігають ускладненням, що пов’язані з основним патологічним процесом. Техніка виконання досліджень визначається і контролюється внутрішніми стандартами якості. Лікарі із найбільшим досвідом періодично присутні на обстеженнях у своїх колег з метою спостереження за технікою виконання маніпуляцій і дотриманням стандарту якості. Всі етапи обстеження документують за допомогою фото- або відеофайлів, відповідно проводиться ретроспективний контроль повноти, якості обстеження і дотримання стандартного протоколу. Кожне обстеження і маніпуляцію виконує лише той лікар, який вміє це робити добре.

Більше ризиків мають ендоскопічні лікувальні маніпуляції та операції. Проте ризик ускладнень при ендоскопічних операціях слід порівнювати з ризиком ускладнень, які мають місце при відкритих операціях. А це, власне, і є перевага ендоскопії – менша травматичність, більша прицільність – менше ризиків і ускладнень. Найвагомішими ускладненнями при ендоскопічних лікувальних втручаннях є згадані перфорація та кровотечі. Вони стаються у всіх без винятку ендоскопічних клініках світу. Питання полягає в тому, що при цьому можуть зробити і що роблять.

Сучасне відеоендоскопічне обладнання та набір відповідних інструментів дозволяють мені виконувати операції високого рівня складності. В нашій клініці я маю можливість виконати зупинку кровотечі всіма ендоскопічними методиками, тому практично таке ускладнення, як кровотеча, ліквідовується самостійно в ході виконання операції. Я маю можливість, у випадку виникнення перфорації або передумов для неї під час операції, «зашити» небезпечне місце в зоні втручання спеціальними кліпсами і таким чином ліквідувати «дірку»та запобігти необхідності робити відкриту операцію.

Щодо кваліфікації персоналу і техніки виконання втручань – підходи аналогічні:
  1. лікарі проходять щорічні навчання і стажування за кордоном, проводять обмін досвідом в Україні;
  2. техніка і методи виконання операцій визначаються стандартами якості;
  3. хід виконання кожного етапу оперативних втручань фіксують, проводячи відеозапис або фотозйомку;
  4. кожен вид операцій виконує лише той лікар, який робить це дуже добре і має досвід.
Протягом 3 років роботи у Медичному центрі Святої Параскеви ми виконали майже 480 ендоскопічних операцій. За цей період було два ускладнення: дві суттєві кровотечі, які виникли під час і після виконання ендоскопічної операції. Перфорацій стінок органів не було. Одну жінку з кровотечею госпіталізували, кровотечу зупинили ендоскопічними методами. В іншої пацієнтки кровотеча зупинилася самостійно, отримувала тільки додаткове консервативне лікування. Ще одна пацієнтка з високим ризиком розвитку перфорації у післяопераційному періоді була госпіталізована для спостереження, ускладнення не розвинулось.

Якщо порівнювати нашу статистику із провідними клініками Європи, то виглядаємо ми дуже пристойно, а за деякими показниками– краще, ніж окремі клініки, наприклад, в Австрії. Тому, можливо, іноді не варто шукати кращого на заміну доброго. Ми завжди готові допомогти Вам на європейському рівні за українськими цінами.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар