2014/10/06

Наскільки безпечна ендоскопія? Історія знищення патогенних мікроорганізмів

Я поцікавився, що Ви найчастіше запитуєте у медиків про ендоскопію? Отримана інформація показала, що найбільше запитань у різній формі стосуються безпеки ендоскопічних обстежень.

– Чи можна інфікуватися хелікобактером, вірусними гепатитами?
– Чи надійна стерилізація обладнання та інструментів?
– Чи це безпечно?
– Які можливі ускладнення?


Ось неповний перелік запитань, які Ви часто ставите медикам. З огляду на це, спробую детально пояснити процес ендоскопії та охарактеризувати рівень безпеки ендоскопічних досліджень у Медичному центрі Святої Параскеви. А розпочнемо ми з історії знищення патогенних мікроорганізмів.

Патогенними називають всі мікроорганізми (бактерії, грибки, віруси і їхні неактивні форми – спори), які, потрапляючи в організм людини, можуть викликати інфікування чи розвиток певного захворювання. Потрапляють ці недруги в наш організм із навколишнього середовища або предметів,із якими ми контактуємо, в тому числі у медичних установах.

Апарати для ендоскопічних досліджень вводяться через ротову порожнину у стравохід, шлунок і тонкий кишківник або через анальний канал у товстий кишківник. Порожнини цих органів не є стерильними, тому головне завдання обробки апаратів та інструментів – досягнути не стерильності, а повної дезінфекції, тобто знищити всі можливі хвороботворні мікроорганізми, які можуть потрапити в апарат від пацієнта чи з навколишнього середовища.

В Медичному центрі Святої Параскеви застосовують складний і тривалий комплекс заходів для дезінфекції, тому ризик зараження вірусами чи бактеріями повністю відсутній.

Що ж саме гарантує ідеальну дезінфекцію ендоскопа у Медичному центрі Святої Параскеви? Ось перелік етапів, які забезпечують стовідсоткове знезараження медичного інструмента після завершення обстеження кожного пацієнта:

1) коли апарат уже витягнули, медсестра витирає його зовнішню поверхню серветкою, змоченою спеціальним розчином для дезінфекції, який вбиває всі небезпечні віруси, бактерії, грибки та їхні спори;

2) через робочий канал ендоскопа(під час роботи за його допомогою вводять інструменти, ліки, відсмоктують вміст) прокачується спеціальний мийний засіб, який розчиняє всі біологічні рідини (слиз, слину, кров);

3) апарат відключають від приладів, герметично закривають електричний роз’єм, перевіряють герметичність тієї частини, де розташовані відеокамера, процесор і система керування, та кладуть його в спеціальну машину для миття (по суті пральна машинка для ендоскопів);

4) в машині для миття апарат розбирають: відкривають всі канали, знімають клапани, гумки, корки, до всіх каналів приєднують спеціальні трубочки, через які подають розчини, воду та повітря;

5) в бачках машини для миття є запас мийного засобу, дезинфікуючого розчину, спирту;

6) машина запрограмована на повний цикл обробки апарата:
– попереднє промивання водою;
– замочування в мийному розчині, який розчиняє всі біологічні рідини протягом 20 хв.;
– полоскання;
– замочування в дезинфікуючому розчині, який вбиває всі грибки, віруси, бактерії та їхні спори протягом 20 хв.;
– полоскання;
– продування повітрям під тиском для видалення рідини;
– промивання і продування парами спирту для сушіння;

7) повна обробка апарата триває 48–52 хв., після завершення циклу обробки машина видруковує чек, в якому зазначено дату та час обробки, медсестра ставить свій підпис на чеку, яким засвідчує, що вона особисто перевірила герметичність апарата та провела його машинну обробку;

8) апарат беруть для огляду наступного пацієнта або вішають у спеціальну шафу для зберігання, в якій що 30 хв. і після кожного відкривання дверей відбувається бактерицидне опромінення ультрафіолетовою лампою, щоб під час зберігання в апарат не потрапляли бактерії та віруси з повітря.

Цей алгоритм дій циклічно відбувається щодня зі всіма апаратами після кожного огляду, тому іноді ми перепрошуємо за незначну затримку в часі прийому, викликану обробкою апарата.

Інструменти, якими виконують ендоскопічні маніпуляції та операції, відразу після використання замочують і миють за допомогою ультразвуку у спеціальній ванні в мийному розчині, щоб повністю очистити від біологічних рідин і тканин. Цей процес називають ультразвуковою очисткою,він гарантує високу якість обробки. Далі відбувається процес хімічної дезінфекції в мийній машині разом з апаратами. Наступний етап – термічна стерилізація в автоклаві або хімічна стерилізація у відповідних розчинах.

Такий підхід дозволяє нам здійснювати обмежену кількість оглядів протягом робочого дня, але гарантує Вам високу інфекційну безпеку і робить неможливим інфікування будь-якими мікроорганізмами.

У наступних публікаціях читайте про ризики ускладнень під час ендоскопії.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар