2014/07/16

Цікаві факти про МРТ

Сьогодні незвичайний пост. Таке собі блогерське "Що? Де? Коли?"

Щось на зразок "Нам це цікаво, а Вам?"

Отже, чи знаєте Ви, що…
  1. У це важко повірити, але одне з фундаментальних відкриттів, без якого неможливо отримати МР зображення було зроблене ще в часи Наполеона! Жан Батист Жозеф Фур’є, який був секретарем інституту Єгипта, а пізніше префектом департамента Ізер, основним своїм покликанням вважав математику. Лише через 200 років, в епоху бурхливого розвитку комп’ютерних технологій, відкритий ним та названий на його честь математичний алгоритм – перетворювач Фур’є – знайшов своє застосування та дозволив отримати перше магнітно-резонансне зображення людини.
  2. 3 червня 1977 року був отриманий перший МР скан – зважене по протонній щільності (вибачте за ненормативну лексику) зображення зрізу людського тіла, для отримання якого витратили 4 години 45 хвилин! Під час процедури сканування пацієнт фізично переміщався 106 раз, для того, щоб можна було закінчити побудову зображень. Перший перегляд дозволив візуалізувати легені, серце та стінку грудної клітки без побічних ефектів. Для порівняння – в сучасних томографах обстеження із використанням 5 – 10 різних послідовностей займає від 15 до 45 хвилин. Протягом одного обстеження отримують понад 1000 сканів, а пацієнту не потрібно переміщатися в сканері жодного разу!
  3. За відносно короткий час існування (МРТ є одним з “наймолодших” радіологічних методів) магнітно-резонансна томографія стала “золотим стандартом” обстеження у неврології, нейрохірургії, кардіології, кардіохірургії, ортопедії, знайшла широке застосування в педіатрії.
  4. Магнітно-резонансна томографія – єдиний метод, що дає змогу прижиттєво оцінити стан кісткового мозку – виявити його набряк, запальну або пухлинну інфільтрацію, забій, ішемію (порушення надходження крові).
  5. Магнітно-резонансна томографія, а саме дифузно-зважені зображення DWI (знову ненорматив ;), дозволяє виявити ознаки ішемічного інсульту вже через декілька хвилин після його виникнення, що не здатне зробити жодне інше обстеження! Для порівняння – на звачайних МР зображеннях або при комп’ютерній томографії перші ознаки інсульту (мова про ішемічний інсульт) вдається побачити через 10 – 14 годин після його виникнення! Це надзвичайно важливо для призначення адекватного лікування (дозволяє розпочати його в так зване “терапевтичне вікно”) та має вирішальне значення для покращення прогнозу для пацієнта.
  6. Магнітно-резонансна томографія є "золотим стандартом" в оцінці стану перикарду – сумки довкола серця, що до цього моменту вдавалося зробити лише під час оперативного втручання.
  7. Магнітно-резонансна томографія є одним з методів діагностики, що найбільш стрімко розвивається. Створення надшвидких протоколів дозволяє суттєво зменшити тривалість обстеження (довгий час є одним з основних недоліків методу), що у поєднанні з відсутністю іонізуючого опромінення створює передумови до ще ширшого використання магнітно-резонансної томографії в клінічній практиці.
Чесно кажучи, ніколи не думав, що про таку на перший погляд "нудну", але однозначно корисну для здоров'я людини тему можна було написати такий пізнавальний текст… Автор в шоці :-)


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар