2014/07/08

Що таке кольпоскопія?

Зазвичай сучасний гінекологічний огляд включає в себе кольпоскопію. Думаю, що далеко не всі жінки мають досвід проходження такого обстеження. І через недостатність такого досвіду можуть виникати різні запитання. Що це за процедура? Для чого і як часто її треба проходити? Чим відрізняється від інших маніпуляцій під час гінекологічного огляду, і чи є вона болючою? Отже, сьогодні спробуємо з’ясувати, що ж таке кольпоскопія.
Кольпоскопія – це огляд слизової оболонки піхви та шийки матки за допомогою кольпоскопа. Кольпоскоп являє собою великий оптичний мікроскоп, оснащений потужним джерелом світла та оптичною системою, що збільшує досліджувану ділянку в 6–40 разів. У сучасній практиці, окрім традиційних кольпоскопів, дедалі частіше застосовують відеокольпоскопи. В них вмонтовані сучасні відеокамери, які виводять зображення на екран комп’ютера, не спотворюючи кольорів, що є дуже важливим для постановки коректного діагнозу. Завдяки сильному оптичному збільшенню сучасних відеокольпоскопів стало можливим виявляти патологію навіть за наявності незначних змін форми шийки матки чи кольору її слизової оболонки.

Кольпоскопічне дослідження дозволяє виятвити ранні зміни епітелію, запальні процеси, ерозії, поліпи, передракові захворювання, атрофічні зміни шийки матки та піхви.

Кожній жінці рекомендують проходити кольпоскопічне обстеження хоча б раз на рік. За наявності патології шийки матки кольпоскопію проводять кожні 6 місяців, щоб зробити оцінку розвитку захворювання та динаміки лікування.

Спеціалісти розрізняють просту та розширену кольпоскопію. Про просту кольпоскопію ми говорили вище, і по суті, вона включає в себе огляд слизової за допомогою кольпоскопа, без застосування будь-яких медикаментів. Проте, для більш точного огляду, все ж варто проводити розширену кольпоскопію.

Під час розширеної кольпоскопії лікар наносить на слизову тканину шийки матки розчин оцтової кислоти. Оцтова кислота зумовлює тимчасове побіління нетипових клітин, внаслідок чого можна чітко побачити зону дисплазії (нетипових клітин) на фоні нормальних клітин. Після проби з оцтовою кислотою проводиться проба Шиллера (з водним розчином Люголя, що містить йод), яка дозволяє чітко встановити межі атипової ділянки. Нормальні клітини епітелію забарвлюються в темно-коричневий колір (позитивна проба). Змінені та нетипові клітини слабо забарвлюються таким розчином (негативна проба).

Кольпоскопія – це досить проста процедура, яка триває 15–30 хв. Вона є абсолютно безболісною і проводиться під час огляду, коли ви перебуваєте в гінекологічному кріслі. Після огляду за допомогою гінекологічного дзеркала лікар розпочне обстеження кольпоскопом. У ході кольпоскопії лікар оцінює форму і розмір шийки матки, рельєф та колір слизової оболонки, стан дрібних кровоносних судин.

Як підготуватися до кольпоскопії?
Спеціально готуватися до такої процедури не треба. Проте є кілька зауважень:

  • найкраще проходити обстеження незадовго після закінчення менструації (під час менструації процедура не проводиться);
  • за два дні до кольпоскопії варто уникати інтимної близькості;
  • не рекомендовано використовувати тампони, вагінальні медикаменти чи проводити спринцювання.

Слід пам’ятати, що нелікована патологія шийки матки у майбутньому може перетворитися на рак шийки матки, від якого лише в Україні щороку помирає майже 3 000 жінок. Однозначно, що профілактика – найрозумніше рішення. А це означає, що профілактичний гінекологічний огляд щонайменше раз на рік повинен стати для Вас обов’язковою звичкою. Під час оглядів неодмінно пройдіть кольпоскопічне дослідження стану шийки матки і поговоріть з лікарем про профілактику захворювання!

Будьте здорові!


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар