2014/07/07

Раціон на літо

Літо-літечко пропонує нам змінити наш щоденний раціон, адже тепер можна насолоджуватися розмаїттям фруктів та овочів і відмовитися від важких страв.

Що варто їсти більше і чого слід уникати у спекотну літню пору, рекомендує лікар-дієтолог Ольга Муштрук:
  • У спеку організм швидко втрачає воду. Щоб запобігти зневодненню необхідно регулярно пити воду або чаї. Чаї з родзинками чи іншими сухофруктами окрім того, що втамовують спрагу, ще й покращують роботу серця.
  • Їжте якомога більше свіжих фруктів. Вони також містять багато вологи. Однак стежте за їхньою калорійністю, особливо людям з надмірною вагою не варто захоплюватися динями та бананами.
  • Менше соліть їжу. Надлишок солі сприяє накопиченню вологи в організмі, а це спричиняє набряки.
  • Урізноманітніть харчування влітку овочами: салатом, петрушкою, баклажанами, кабачками, шпинатом, селерою тощо. Причому чим менше піддавати овочі тепловій обробці, тим більше вітамінів у них збережеться.
  • Якомога частіше замінюйте жирні заправки (майонез, олія, сметана) заправками з лимонного соку або йогурту. Віддавайте перевагу найбільш корисним із рослинних олій – оливковій і лляній.
  • Не варто захоплюватися морозивом, адже воно досить калорійне за рахунок великого вмісту жирів.
  • Трохи зменшіть споживання риби та м'яса. Частіше готуйте на парі, легка їжа швидка у приготуванні і найбільш корисна.
  • Не купуйте «про запас» свіжі овочі та фрукти, оскільки багато продуктів під час зберігання втрачають корисні властивості. Броколі, наприклад, через 10 днів втрачає 2/3 флавоноїдів, а шпинат після тижневого зберігання в холодильнику практично половину антиоксидантів. Купуйте продукти частіше і меншими кількостями.
лікар-дієтолог Ольга Муштрук
Ви вже приготували свою екоторбинку? Тоді вперед за фруктами та овочами.

Нехай Ваш день буде смачним та здоровим!

0 коментарі :

Дописати коментар