2014/09/23

Куди рухається ендоскопія: новинки з Мілану

Нещодавно відвідав одну з найбільших в Європі конференцій з діагностичної та лікувальної ендоскопії в Мілані. На цьому щорічному міжнародному форумі провідні фахівці з Америки, Азії та Європи ділилися власним досвідом і демонстрували нові технології та техніку виконання ендоскопічних операцій. Трансляція операцій проводилась у режимі реального часу з шести операційних, супроводжувалась коментарями і поясненнями авторів. Учасники конференції мали можливість обговорювати випадки, ставити запитання, дискутувати.
 

Вражень, а головне нового досвіду, отримав надзвичайно багато. Ще приємніше було усвідомлювати, що в деяких напрямках і видах ендоскопічних оперативних втручань ми перебуваємо на одному рівні з передовими світовими технологіями.
 

Загалом тенденція така, що сучасна лікувальна ендоскопія починає активно витісняти відкриту і навіть лапароскопічну хірургію при лікуванні деяких захворювань шлунково-кишкового тракту.
 

– Лікування ахалазії стравоходу, дивертикулів Ценкера в шийному відділі стравоходу сьогодні виконують ендоскопічними методами. Раніше ці хвороби вимагали травматичних відкритих операцій з ризиком важких ускладнень.
– Множинні ураження прямої і товстої кишки поліпами раніше лікувались хірургічним видаленням частини або і цілого органа. Сьогодні ці стани лікують ендоскопічними операціями,зберігаючи цілісність органів.
– Великі за площею ураження слизової оболонки прямої кишки раніше лікували лише шляхом видалення частини кишки при відкритій операції. Тепер таку ділянку слизової видаляють за допомогою ендоскопічної операції. При цьому орган залишається цілим, а травма і відповідно післяопераційний період є мінімальними.

Необхідно зазначити, що саме такі операції сьогодні вже виконують у нашій клініці.
 

Великою проблемою залишається недостатня поінформованість медиків і відповідно пацієнтів про сучасні можливості ендоскопії. Переважна більшість медичного суспільства чомусь досі асоціює ендоскопію винятково з діагностикою захворювань.
 

А тим часом величезний перелік лікувальних ендоскопічних операцій вже сьогодні успішно і на світовому рівні виконують у Медичному центрі Святої Параскеви.
 

Звертайтесь, цікавтесь, запитуйте! Ми з радістю поділимося своїми знаннями та вміннями. Можливо, саме Вашу проблему ми зможемо ефективно вирішити на сучасному рівні.

0 коментарі :

Дописати коментар