2014/09/04

Відповіді на запитання з вебінару "Хребет просить уваги"

Розпочинаємо публікацію відповідей до запитань, які Ви задавали в рамках вебінару "Хребет просить уваги".

Ольга:
«Дуже часто болить голова, робила обстеження, сказали, що причина в хребті в ділянці шиї, після того вже не обстежувалася.Турбує питання, що робити далі?»
– Найчастіше в такому випадку причиною головних болів є спазм м’язів шиї – глибоких або поверхневих. Спробуйте дещо змінити спосіб життя. Можливо, відвідайте фітнесзал або займіться зручним для вас видом спорту.

Валентина:
«Доброго дня! Мені 30 років, працюю програмістом, щодня по 8–9 годин проводжу за комп’ютером. З 12 років маю сколіоз 1-го ступеня. В останні роки додався остеохондроз шийного відділу хребта, постійно німіє та болить шия. Відчутні больові точки й у ділянці лопаток, скованість після сну. Курс масажу не дав результату. Порадьте, будь ласка, які вправи потрібно, а які шкідливо робити для хребта, способи розслаблення м'язів спини. Як часто потрібно проходити курс масажу? Дякую»
– Причиною таких симптомів може бути пасивний спосіб життя, який варто змінити. Адже гіподинамія – недостатність руху–може спричиняти порушення обміну речовин як у м’язах, так і у всьому організмі. Тривале сидіння треба переривати щогодини: вставати, робити невеличку прогулянку. Щоб рекомендувати Вам вправи, необхідно знати Вашу вагу,параметри, можливість витримувати фізичні навантаження.

Христина:
«Доброго дня! Наперед дякую за відповідь. Справа у тому, що я постійно сутулюся, інколи, коли проходжу повз дзеркал, боюся на себе глянути. Якщо вирівнююсь, це супроводжується незначним болем. Хірург сказав, що причиною такого стану є моє худе тіло, оскільки хребет не має сили мене «тримати»(мій зріст –170 см, вага –46 кг, після народження дитини (2 роки тому) я різко схудла і не можу повернутися до норми».
– Ваше худе тіло не має нічого спільного з Вашою поставою чи болями в спині, адже в кожного своя конституція. Тут справа більше у тонусі та розвитку м’язового скелета. Вам треба проконсультуватися в лікаря-дієтолога, адже зниження ваги може бути пов’язане з порушенням режиму харчування. Коли Ви вже наберете достатню кількість ваги, можна збільшувати оберти щодо фізичного навантаження .

Олег:
«У мене деформована груднаклiтка та викривлений хребет. Також є хруст у суглобах, перiодичнi болi в спинi. Хочу запитати, до кого менi звернутися. та чи можлива iнвалiднiсть?»
– Щодо інвалідності – навряд, адже інвалідність передбачає тимчасову втрату працездатності, пов’язана з госпіталізацією. Спонтанна деформація грудної клітки та викравлення хребта, яке з’явилося упродовж певного часу – років п’ять, можуть бути спричинені порушенням роботи м’язів. Щоб отримати більш конкретні поради, Вам необхідно звернутися до лікаря-ортопеда-травматолога або лікаря-реабілітолога, адже причини викривлення хребта можуть бути найрізноманітніші.

Юлія:
«Доброго дня. Через вид діяльності (офісний працівник) веду сидячий спосіб життя та відчуваю біль у ділянці хребта і лопаток. Чи можете порекомендувати швидкі вправи, які можна зробити на робочому місці? І ще питання: у холодну погоду деколи відчуваю льодяний холод у верхній частині спини,що це може означати?»
– Льодяний холод у верхній частині спини швидше за все пов’язаний з порушенням циркуляції кров’яних судин. Недостатність руху провокує порушення кровообігу, а це, своєю чергою, може спричиняти відчуття озноби, холоду, метеозалежність тощо. Щодо швидких вправ, то однозначні рекомендації не можу надати, для цього необхідно більше знати про Вас та Ваш вид діяльності.

Іван:
«Як правильно обрати стілець? Яка повинна бути поза під час роботи за комп’ютером?»
– Вибираючи стілець, необхідно насамперед звернути увагу на можливість його регулювання. Бажано, щоб регулювалися висота, кут нахилу стінки і посадкове місце. Під час будь-якого сидіння Вам небхідно контролювати положення своєї спини: вона повинна бути прямою, поперек вигнутим, а плечі опущені, це забезпечить нормальний кровообіг під час сидіння. Звичайно, втримувати таке положення під час тривалого сидіння є дуже незручно,тому Ви будете його змінювати. Вам потрібно робити невеличкі паузи, щоб дати м’язам відпочити, і тільки після того продовжувати роботу. Якщо Ви відчуваєте затерпання в кінцівках, пекучі болі: в ділянці лопаток, шиї, попереку слід, змінити положення, відпочити і після того повертатися до роботи. Якщо такі відчуття не зникають упродовж тривалого часу, Вам необхідно звернутися до лікаря-ортопеда-травматолога або невропатолога.

Юлія:
«Чи можливо завдати шкоди хребту під час пологів? І як цього уникнути? А також, чи завдає шкоди хребту епідуральна анестезія?»
– Під час пологів можна травмувати не сам хребет, а м’язовий корсет і лише в тому випадку, якщо він не надто сильний. Якщо ж Ви активно займалися своїм здоров’ям до вагітності, то у більшості випадків можна оминути такі проблеми. Епідуральна анестезія може бути шкідливою лише у випадку,якщо вона введена неправильно або ж знову таки є патологія розвитку м’язового корсета.

Мар'яна:
«Доброго дня!Скажіть, чи можна вставляти хребці, і як часто можна це робити?»
– Хребці не можна вставляти,адже вони нікуди не випадають. Хребець може вставити лише нейрохірург і то після значного хірургічного втручання, викликаного гострою необхідністю.

Дарія:
«Чи можна виправити кіфоз 2–3-го ступеня після 25 років? Якщо так, то яким чином? Дякую»
– Вправити кіфоз будь-якого ступеня, як і хребці, механічно не можна. Така проблема як кіфоз виникає винятково через гіпертрофію м’язів розгиначів, які занадто сильно розвинені. Нормалізувати в такому випадку положення кіфоз можна лише фізичними навантаженнями.

Ігор:
«Що робити , якщо болить поперек?»
– Необхідно визначити причину болю. Якщо він гострий, необхідно звернутися до лікаря- невролога, який надасть консультацію та призначить діагностику. Якщо біль хронічний і негострий, то я б рекомендував нормовані фізичні навантаження, наприклад, почати відвідувати басейн. Тривалість плавання не відіграє ролі. Чи це 20хв., чи 1 год., ви повинні відчути невеличку втому, після того,як пропливете невеличку дистанцію. Також не відіграє ролі стиль, яким Ви плаваєте. Єдина рекомендація – голова не може постійно перебувати в положенні вище рівня води. У такому випадку будуть працювати м’язи-розгиначі, в статичному положенні після такого тривалого плавання можливі побічні реакції: біль голови, пекучі болі в ділянці шиї. Частота відвідування басейну має становити не менше ніж два-три рази на тиждень.

Юлія:
«Чи може викривлення хребта спричинити вегето-судинну дистонію?»
– Вегето-судинна дистонія – це сукупність симптомів. Викривлення хребта може спричинити вегето-судинну дистонію, але кожен випадок потрібно розглядати індивідуально. Зверніться за консультацією до лікаря-невропатолога,який допоможе Вам встановити, чи саме викривлення хребта є причиною вегето-судинної дистонії.

«Час від часу виникають несильні болі в попереку і стає важче повністю нахилятися вперед. Рентген показує лише зменшення висоти міжхребцевих дисків. Які засоби і рекомендації можете запропонувати?»
– Болі в попереку, які з’являються періодично, можуть виникати внаслідок сильного спазму м’язів поперекової ділянки хребта, про що може свідчити зменшення просвіту між хребцями на рентгенівському знімку. Зменшення амплітуди рухів під час нахиляння або скованість у ділянці попереку знімається фізичними навантаженнями та вправами на розтяг конкретної ділянки спини. Але вправи на розтяг або пасивний розтяг спини, як і будь-яких інших м’язів, можна виконувати лише після виконання фізичного навантаження.


Далі буде... 

0 коментарі :

Дописати коментар