2014/09/23

Чому серце «збивається з ритму»?

Скорочення серцевого м’яза проходить в певному ритмі та з певною швидкістю. На жаль, ми не можемо контролювати чи змінювати скорочення серця, як, наприклад, керувати руками чи ногами.
 

Зазвичай у стані спокою ритм серця – це 60–80 ударів за хвилину.Проте часом він пришвидшується, сповільнюється, буває нестабільним (уривчастим)– і ми починаємо відчувати дискомфорт.
 

Порушення ритму роботи серця називається аритмією.Що ж варто знати про аритмію, аби вчасно виявити цей розлад та уникнути можливих ускладнень? До Вашої уваги декілька роз’яснень від лікаря-кардіолога Оксани Степанівни Барабаш –це відповіді на найчастіші запитання відвідувачів Медичного центру Святої Параскеви.
 

– Які зміни можна трактувати як захворювання?
– Аритмія проявляє себе перебоями в роботі серця, прискореним серцебиттям, відчуттям провалу, завмиранням серця.
У молодому віці виникнення аритмій часто пов’язане не з хворобами серця, а із впливом на організм різних факторів (негативні емоції, стрес, куріння, алкоголь, інфекції, інтоксикації, вживання ліків), із захворюваннями інших органів і систем (дихальної, травної, ендокринної, нервової), зниженням гемоглобіну в крові. В осіб старшого віку виникнення аритмії може бути проявом підвищеного артеріального тиску, ішемічної хвороби серця, набутих клапанних вад.
 

– Як діагностувати аритмію?
– Найкращим методом діагностики аритмії є електрокардіограма (ЕКГ). Але якщо в момент проведення ЕКГ симптоми аритмії відсутні, то кардіограма буде в межах норми. Тому інколи застосовується добове моніторування ЕКГ – обстеження, при якому проводиться постійний запис ЕКГ (протягом 24 год.). Якщо за цей період часу аритмія виникає, її можливо діагностувати.
 

– Скільки є видів аритмій?
– Розрізняють декілька видів аритмій:

  • Синусова тахікардія – пришвидшення пульсу до 150 ударів, причиною таких змін може бути фізичне навантаження. 
  • Синусова брадикардія –спостерігається уповільнення ритму – менше ніж 60 ударів за хвилину.
  • Параксизмальна тахікардія – раптове пришвидшення ритму в стані спокою до 120–140 ударів.
  • Екстрасистолія– це порушення серцевого ритму, що характеризується позачерговими скороченнями усього серця або окремих його камер (передсердя, шлуночків).
  • Фібриляція передсердь (миготлива аритмія) – може не відчуватися, але в цей час відбувається нерівномірне, хаотичне скорочення окремих груп м’язових волокон і передсердя.
  • Брадиаритмії – група аритмій, що характеризується сповільненнямі неритмічністю пульсу. Сюди входять синоатріальні та атріо-вентрикулярні блокади, синдром слабкості синусового вузла, зупинки синусового вузла, дво- і трипучкові блокади ніжок пучка Гіса, замісні ритми.
– Які ж аритмії найнебезпечніші?
– Небезпечні ті види аритмій, які виникають при структурних захворюваннях серця. Наприклад, під час або після інфаркту міокарда, при міокардитах (запальних захворюваннях серця), кардіоміопатіях (патологія серцевого м’яза), вроджених додаткових шляхах проведення, вроджених чи набутих вадах серця на тлі гіпертонічного кризу.
Особливу увагу приділяємо шлуночковим порушенням ритму (аритмії, які виникають із шлуночків серця): часті шлуночкові екстрасистоли (особливо поліморфні, політопні – із різних ділянок шлуночків), пробіжки/пароксизми шлуночкових тахікардій. Такі аритмії можуть спровокувати виникнення фібриляції шлуночків, і при відсутності негайної медичної допомоги (а саме дефібриляції) це призводить до зупинки серця і раптової смерті.
Також не менш важливими є ситуації, коли брадиаритмії (сповільнення пульсу, рідкий неритмічний пульс) спричиняють запаморочення чи втрату свідомості. У такому випадку можна розглядати питання про імплантацію-встановлення кардіостимулятора (пристрій, який налагоджує нормальний ритм серця).
 

– Що можна пацієнтам з тим чи іншим порушенням ритму робити, а чого необхідно уникати?
Кожен окремий випадок аритмії вимагає огляду і консультації лікаря, який визначає можливі причини, потенційну небезпеку для пацієнта і подальшу тактику: спостереження чи лікування. Переважно у старшому віці при виникненні аритмії слід уникати психоемоційних і фізичних навантажень, довгого перебування на сонці, в задушливому приміщенні. Умолодому віці, навпаки, рухливий спосіб життя і дозовані фізичні навантаження можуть сприяти уникненню аритмії та доброму самопочуттю. Тому універсальних рекомендацій немає.
 

– Чи можливо вберегти себе від аритмії?
– Є кілька порад:

  1. Вести здоровий спосіб життя (особливо наголошую – не зловживати алкоголем, не палити). 
  2. Вчасно звертатися до лікаря.
  3. Дотримуватися рекомендацій і застосовувати призначене лікування.

0 коментарі :

Дописати коментар