2014/09/01

Як зберегти зір дитини?

Це питання турбує дбайливих матусь ще за довго до того, як їхнє чадо ступить за поріг школи. Щойно розпочинаються шкільні будні – дитячі очі отримують багато навантажень.

Як тренувати дошкільнят перед школою, щоб зір в майбутньому був чудовим, незважаючи на кількість прочитаних книжок?

Ділимось порадами дитячого лікаря-офтальмолога для дбайливих батьків майбутніх розумників та розумниць.
  1. Навчайте дитину періодично кліпати, не дивитися пильно, просіть частіше змінювати погляд з ближнього предмета на дальній і навпаки. Поступово ці вправи перетворяться для дитини з гри на корисну звичку.
  2. Підбирайте відповідні іграшки. Ігрова діяльність також впливає на зір. Щоб покращити зір дитини, потрібно підібрати їй відповідні іграшки та ігри. Для розвитку зору корисні будь-які іграшки, які стрибають, крутяться, котяться і рухаються. Корисні ігри з використанням м`яча. Час на ігри, що потребують пильної уваги (шахи, шашки, головоломки та ін.) доцільно зменшити.
  3. Дбати про тривалість занять. Треба пам`ятати, що загальна тривалість занять протягом дня не повинна перевищувати 40 хвилин у віці від 3 до 5 років, і однієї години у віці 6-7 років. Бажано, щоб діти займалися як в першій, так і у другій половині дня, і щоб між цими заняттями був час для активних ігор та перебування на свіжому повітрі. Однотипні заняття, пов`язані з напругою зору, повинні перериватися кожні 10–15 хвилин для відпочинку очей.
  4. Обов'язково стежте за поставою дитини. Потрібно, щоб дитина уникала нахилу голови до предмета роботи. Комфортна відстань для зорової діяльності – 30–35 см. Важливо навчити дитину самостійно контролювати свою посадку. Наприклад, перевірити відстань від очей до книги або малюнка можна рукою: поставити руку, зігнуту в лікті, на стіл, кінчики пальців торкаються скроні, між столом і грудною кліткою повинен вільно проходити кулак, лопатки торкаються спинки стільця. Занадто близька відстань від очей до книжки і зошита сприяє виникненню і розвитку короткозорості.
  5. Правильне положення тіла. Якщо дитина сидить з «кривою» спиною, у неї порушується кровопостачання головного мозку, яке, своєю чергою, теж провокує проблеми із зором. Сидіти потрібно прямо, спираючись на спинку стільця, трохи нахиливши голову вперед, руки мають вільно лежать на столі, лікті не звисають, ноги всією стопою спираються на підлогу або лавку. Стілець на 3–5 см підсунутий під стіл.Виховати у дитини цю звичку допомагають відповідні меблі для занять. Не можна займатися за круглим або кухонним столом. Ні в якому разі не можна дозволяти дітям читати лежачи, тому що ця звичка є одним з факторів, що провокують короткозорість.
  6. Важливо навчити дитину правильно дивитися телевізор і працювати за комп`ютером. Тривалість безперервного перегляду телепередач або занять на комп`ютері для дошкільнят і молодших школярів не повинна перевищувати півгодини. Оптимальна відстань до екрана телевізора – від 2 до 5 метрів. Екран монітора комп`ютера повинен розташовуватися не ближче, ніж на відстані витягнутої руки дитини (40 см). Сидіти при цьому необхідно не збоку, а прямо перед екраном. У кімнаті повинно бути звичайне природне або штучне освітлення. Важливо тільки, щоб світло від інших джерел не потрапляло в очі.
  7. Освітлення під час зорової роботи. Світло повинно падати на книгу, папір, зошит рівномірно, бажано з лівого боку, щоб тінь правої руки не зменшувала освітлення робочої зони, в той же час голова та обличчя дитини повинні залишатися в тіні. Найкраще займатися з настільною лампою, залишаючи при цьому ввімкненим загальне освітлення. Особливо це важливо в темний час доби. Відносно предметів інтер'єру штучне освітлення необхідно орієнтувати таким чином, щоб відбите від скляних і дзеркальних поверхонь світло, а також яскраві відблиски не потрапляли в поле зору дитини під час роботи. 
Важливою умовою нормального зростання і розвитку не тільки органа зору, а й усього дитячого організму є дотримання основних правил розпорядку дня. Потрібно чергувати різні види діяльності і забезпечити денний відпочинок і повноцінний нічний сон. Бажано, щоб діти займалися як у першій, так і в другій половині дня. Заняття за столом обов`язково повинні чергуватися з активними іграми і прогулянками на свіжому повітрі.

Будь-яка рухова активність допомагає очам краще працювати. У вільний час стимулюйте дитину більше бігати, стрибати, грати в рухливі ігри. У перервах між заняттями слід надавати дітям можливість походити, зробити кілька фізичних вправ, подивитися у вікно, вдалину.

0 коментарі :

Дописати коментар