2014/09/30

Здоровий сон

Якість нашого сну залежить від багатьох умов, які ми помічаємо лише тоді, коли сон порушується. Здебільшого, про якість сну свідчить наш стан після пробудження, відчуття свіжості, приплив нових сил з початком нового дня. Якісною характеристикою сну, окрім його тривалості, є наш стан протягом дня. Якщо посеред роботи раптом нападає сонливість, турбують втома і розбитість до вечора, найперше запитуємо себе, чому нам не вдалося виспатися.

Можливо, наступні рекомендації допоможуть відповісти самому собі на це питання.
  1. Дотримуйтесь режиму сну. Завжди вставайте в той самий час, не залежно від того, коли ви лягли і чи виспалися. 
  2. Скоротіть час сну. Ми, зазвичай, спимо більше, ніж нам необхідно, і зменшення часу перебування в ліжку, як не парадоксально, може суттєво покращити глибину і ефективність сну. 
  3. Ніколи не змушуйте себе спати. 
  4. Не бійтеся безсоння. Особливо перед якимись важливими для вас подіями. Одна безсонна ніч не може суттєво повпливати на якість виконання коротких завдань, таких як переговори, лекції, іспити або спортивні змагання. Тільки при виконанні монотонної або небезпечної роботи слід турбуватися про якість кожного сну. 
  5. Не вирішуйте проблеми в момент засинання. Нехай межею для вирішення їх буде 1-2 год. до сну. 
  6. Систематично займайтесь фізичними вправами. Оптимально - з 17 до 20 год. 3-4 рази на тиждень по 30-60 хвилин, але не пізніше як за 1,5 години до сну. 
  7. Обмежте споживання стимуляторів. Каву, чай, інші тонізуючі напої, шоколад вживайте не пізніше 6-8 годин до сну. 
  8. Куріть менше або зовсім відмовтесь від куріння. Нікотин - ще потужніший стимулятор, ніж кофеїн. 
  9. Будьте помірними у споживанні алкоголю. Склянка вина може непогано заспокоїти, проте більші дози зумовлюють переривчастий неосвіжаючий сон. 
  10. Голод і переїдання не сприяють доброму сну. Їжте не пізніше 2-3 годин до сну, уникайте їжі, яка викликає у вас надмірне газоутворення. 
  11. Дотримуйтесь ритуалу перед відходженням до сну. Регулярно займайтесь тим, що вас заспокоює і розслабляє. Прийміть теплу ванну, послухайте гарну музику або почитайте дітям казку на ніч- нема нічого більш снодійного за останнє! Повторюйте це щовечора, поки це не стане звичкою.
Гарних вам снів і приємних ритуалів!

лікар – терапевт Ірина Сороківська

0 коментарі :

Дописати коментар