2015/12/17

Що варто знати про кишкову мікрофлору і «хороші» бактерії, які Ви споживаєте з їжею

Мікрофлора кишківника – біологічний комплекс, який обволікає мікроплівкою кишкову стінку. Ця плівка містить багато різноманітних мікроорганізмів. Стан мікрофлори впливає не лише на фізичний стан, але й на емоційний. Щоб мікрофлора була здоровою, необхідні так звані «хороші» бактерії.

Бактерії в кишковому тракті виробляють вітамін К, який відіграє важливу роль в енергетичному метаболізмі (виробництво енергії з їжі), збереження здоров’я нервової системи і згортання крові.
Бактерії в товстому та тонкому кишківнику захищають слизову оболонку, утворюючи «біоплівку», яка відіграє ключову роль у запобіганні інфекціям, підвищенні імунітету і зменшенні запалення. Якщо захисний бар’єр «ламається», хімічні речовини, які ніколи не повинні залишатися в кишківнику, потрапляють у кровотік, що може призвести до запалення.

Кишкові бактерії виробляють ферменти, які засвоюють препарати, гормони і токсини. Крім того, вони виробляють хімічні речовини, що «спілкуються» з печінкою про виробництво ферментів, використовуваних у детоксикації.

Кишкові бактерії можуть відігравати певну роль в ожирінні. Наукові дослідження показали, що люди з нестачею певних бактерій схильні швидше набирати вагу.

То ж де шукати ці «хороші» бактерії?
Біфідо- і лактобактерії, кишкова паличка – основні складові нормальної мікрофлори. Тому, щоб Ваша мікрофлора була здоровою, варто включити до раціону корисні продукти.

Лактобактерії, звісно ж, є у кефірі та йогурті – найпопулярніших продуктах з такими бактеріями, а також – у ряжанці та молоці. Проте не всі йогурти, які є на полицях наших крамниць, мають «живі» бактерії, часто ці продукти пастеризовані і стерилізовані, а тому смачні, але мінімально корисні. Багатим на пробіотики є також домашній сир, тому щодня рекомендовано з’їдати мінімум 50 г цього продукту.

Людям, які мають непереносимість лактози (проблема, яка нині трапляється доволі часто), треба вживати безлактозні молочні продукти, що містять у своєму складі корисні бактерії.

Корисні пробіотики можна отримати не лише з молочних продуктів, а й споживаючи квашену капусту, хліб, спечений на заквасці, цибулю-порей у салатах, спаржу, домашні квашені огірки і помідори, банани, вівсянку.
лікар-гастроентеролог Зоряна Іванівна Подольська

На біфідобактерії багатий кефір, саме його зазвичай рекомендують пити при порушенні травлення, оскільки він відновлює мікрофлору кишківника, а також сприяє зниженню холестерину та ваги.

Автор лікар-гастроентеролог Подольська З.І.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

1 коментар :