2015/12/08

Про що говорити під час візиту до гінеколога?

Ви соромитеся говорити з лікарем-гінекологом про інтимне? Думаю, кожен з нас хоча б один раз перебував у подібній ситуації. Але як би ніяково Ви не почувалися, треба обов’язково сказати лікареві про те, що Вас непокоїть. І ось кілька симптомів та ознак, які не можна замовчувати під час візиту до гінеколога.

  1. Біль під час статевого акту. 15% жінок хоча б кілька разів у житті відчувають біль під час статевого акту. Доволі часто подібне пацієнтки оманливо вважають нормальним. Причинами больових відчуттів можуть бути гормональні порушення, органічна патологія (до прикладу, ендометріоз чи киста яйника тощо). Вчасно повідомлена інформація допоможе лікареві підібрати необхідний саме для Вас алгоритм обстежень та відповідну схему терапії.
  2. Свербіж. Найпоширеніший діагноз, який пацієнтки самостійно ставлять собі у такій ситуації, – молочниця. Насправді ж це далеко не єдина причина. Адже свербіж може бути не лише наслідком молочниці, а й ознакою інфекцій, що передаються статевим шляхом, захворювань шкіри статевих органів, бактеріальних інфекцій, глистів. Не малу роль відіграє і чутливість до засобів інтимної гігієни, синтетичної білизни чи ароматизованих прокладок.
  3. Неприємний запах. Побоювання з приводу вагінального запаху доволі поширені. Часто запах може бути абсолютно нормальним, і гінеколог зможе запевнити Вас, що все в порядку, а Ви, відповідно, надалі почуватиметеся комфортно і впевнено. Але якщо Ви стурбовані тим, що щось справді не так, а надто, коли запах поєднується з іншими симптомами (печіння, свербіж), гінеколога обов’язково треба проінформувати. Адже запах може бути проявом інфекцій чи дисбактеріозу, а це вже необхідно лікувати.
  4. Нетримання сечі під час кашлю, чхання. Нетримання сечі трапляється у багатьох жінок, до того ж – різного віку. Та найбільш гостро ця проблема постає перед жінками в період менопаузи. Для деяких з них подібний стан може стати навіть причиною соціальної ізоляції. Адже багато хто соромиться говорити про це. Та ця проблема успішно лікується. Арсенал сучасної гінекології багатий на медикаментозні засоби для корекції такого стану. До того ж лікар може порадити різноманітні вправи, гімнастику, тренажери. Часом буває необхідне і відповідне оперативне втручання.
  5. Виникнення приливів. Коли Ваш вік наближається до 50, такий стан припустимий і навіть природній. Та якщо Ви молодші, відчуття жару, приливу крові до обличчя не є показником наближення менопаузи. Швидше за все така симптоматика може сигналізувати про проблеми щитоподібної залози, тож Вам доведеться пройти дообстеження та консультацію ендокринолога.
  6. Зміни у ділянці статевих органів. Зміна кольору шкіри, текстури, незрозуміле випинання, висип – симптоми, з якими варто звернутися до лікаря.
  7. Болючі менструації. Незначний ниючий біль та потягування перед початком місячних або ж у період менструації (особливо у перший день) припустимі. Але якщо сильний біль чи значний дискомфорт під час менструації Ви відчуваєте щомісяця, до того ж постійно застосовуєте знеболювальні, скажіть про це на прийомі в лікаря: подібні симптоми можуть бути ознакою багатьох проблем. До прикладу, ендометріозу – захворювання, для успішної терапії якого важлива саме рання діагностика.
  8. Біль, ущільнення, дискомфорт в молочних залозах. Обов’язково поговоріть про це зі своїм лікарем. Він розповість Вам не лише про методи самодіагностики, а й огляне Ваші молочні залози, скерує на УЗД чи мамографію.
    лікар-акушер-гінеколог Олена Вікторівна Молчанова
Будьте здорові!

0 коментарі :

Дописати коментар