2014/06/19

Відповіді на запитання вебінару "Про що болить живіт ?"

Запитання 1  пані Лідії (28 р.) 
"Часто буває, що в калових масах присутня жовта рідина з гіркуватим запахом (я так розумію, що це жовч). Під час цьго є болі в області дванадцятипалої кишки"
Відповідь:
Рекомендую для правильного встановлення діагнозу та подальшого лікування провести наступні дообстеження:
1. Копрограма (аналіз калу).
2. Ендоскопічні обстеження (фіброгастродуоденоскопія та колоноскопія).
3. Лабораторні обстеження (загальний аналіз крові, печінкові проби).
З результатами обстежень звернутися до кваліфікованого гастроентеролога.

Запитання 2 "У дитини 3.5 років часто піддутий живіт особливо в області поперечно-ободової кишки. В шлунку теж присутнє повітря. По аналізах копрограми все в нормі, ферментна с-ма підшлункової в нормі. Є доліхо-сигма.калові маси без особливостей. Яка причина?"
Відповідь:
Дитині необхідний огляд лікаря, який після ретельного аналізу наявних результатів обстежень і об’єктивного огляду зможе зробити висновок про стан малюка. У діток можуть бути певні відхилення: вікові особливості формування травної системи, вроджені ензимопатії. Тому у Вашій ситуації раджу піти на консультацію до дитячого гастроентеролога.

Запитання 3"З чим може бути пов’язаний низький гемоголобін у дворічної дитини при повноцінному харчуванні (мясо, печінка, сир, овочі, фрукти)? Чи пов’язано це з поганим зором у дитини?"
Відповідь: При зниженні гемоглобіну погіршується трофіка (живлення) усіх тканин, в тому числі зорового апарату, проте анемія може бути не єдиною причиною проблем із зором.
Низький гемоглобін залежить не лише від харчування, а й може бути пов’язаний з патологією внутрішніх органів, наявністю паразитів та ще багатьма іншими причинами. Тому у Вашій ситуації раджу проконсультуватись із педіатром з метою встановлення причини анемії.

Запитання 4  Оксана (28 р.): 
«Як виявити виразку шлунка?»
Відповідь: Золотим стандартом діагностики виразкової хвороби у всьому світі є проведення ендоскопічного обстеження, що називається езофагогастродуоденоскопія. Обстеження не болюче, короткотривале, проте надзвичайно інформативне. У нашій клініці є змога проведення такого обстеження під анестезією (так званий медикаментозний сон), що не створює жодного дискомфорту.
Наявність нудоти та повної відсутності апетиту можуть бути пов’язані із запальними захворюваннями слизової оболонки шлунково-кишкового тракту, зміною кислотності, порушенням функції гепато-біліарної системи (печінки та жовчевого міхура), що потребує додатково лабораторного та ультразвукового дослідження.

Запитання 5 Зоряна (35 р.): 
"Чи профілактичні чаї з ромашки чомусь запобігають?"
Відповідь:Ромашка лікарська містить комплекс речовин, які мають болезаспокійливу, спазмолітичну, протизапальну, жовчегінну, антисептичну дію. Тому профілактичне вживання запобігає функціональним захворюванням шлунково-кишкового тракту, що можуть бути викликані змінами внаслідок неправильного харчування, частими стресовими ситуаціями тощо. Проте ця рослина не може запобігти виразковій хворобі, гастриту і т. д.
Якщо батьки хворіли на виразкову хворобу, то у дітей вживання, скажімо, льону не матиме профілактичної дії. Необхідно встановити чинник виразки та усувати його, зокрема йдеться про інфекцію Нelicobacter pylori, зловживання певними медикаментами (протизапальні, знеболювальні), харчові фактори.

Запитання 6 Тетяна (31 рік): 
"Уже протягом 10 років непокоять проблеми ЖКТ (паразити, дизбактеріоз, рефлекс-гастрит) як наслідки стресу. Респіраторними захворюваннями хворію рідко. Чому мій ЖКТ є слабким місцем і як зробити його стійкішим до життєвих незгод? Явище стресу майже подолала у своєму житті, проте іноді воно все ж виникає (раз на 1–2 місяці або перед місячними)"
Відповідь: В основі Вашого стану первинно лежить тілесна реакція на конфліктне переживання, тобто первинно стрес, який був у минулому, отримав прояв зі сторони шлунково-кишкового тракту та, ймовірно, імунітету.
Чому саме слабким місцем виявився шлунково-кишковий тракт? На вибір органа може впливати генетична схильність. Після першого прояву симптоми, звичайно, набувають хронічного характеру – і вирішальним провокувальним фактором є психічний стрес. У результаті порушена функція трансформується в захворювання.
Запобігти порушенням можуть раціональне (здорове) харчування, спокій психо-неврологічної сфери, позитивні емоції.
Якщо ситуація набула хронічного характеру, раджу проконсультуватись із лікарем-гастроентерологом та психотерапевтом – це допоможе вийти зі стану хвороби. Маємо гарний досвід такого лікування спільно з психотерапевтом, що дав видужання моїм пацієнтам.

Запитання 7  Галина (33 р.): 
"Яка причина спазмів кишківника? Як цього уникнути? Як надати першу допомогу, коли виникає спазм?"
Відповідь: Спазм кишківника виникає внаслідок порушення моторики та зміни тонусу кишківника. До цього можуть призвести гастрит, захворювання підшлункової залози, неправильне харчування, наявність паразитів, часті стресові ситуації.
Насамперед слід уникати вживання надмірної кількості газоутворювальних продуктів: бобових, капусти, газованих напоїв (особливо солодких вод, квасу), певних соків (наприклад, виноградного), фруктів (свіжих яблук, груш, інжиру). Такі продукти слід вживати окремо від інших страв.
При спазмі кишківника слід прийняти зручне положення, можна випити теплий чай з ромашки, 1 таблетку дротаверину, або мебеверину. Якщо спазми повторюються, необхідно звернутися до лікаря.

Запитання 8 Ірина (28 р.):
"Від чого здуває живіт?"
Відповідь:Здуття живота може бути пов’язане з продуктами харчування, зокрема вживанням газоутворювальних продуктів: бобових, капусти, газованих напоїв (особливо солодких вод, квасу), певних соків (наприклад, виноградного), фруктів (свіжих яблук, груш, інжиру). Такі продукти слід вживати окремо від інших страв. Також здуття може мати зв’язок із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Тому, якщо Ви зменшили вживання вищеперелічених продуктів, а здуття не минає, проконсультуйтесь із лікарем, щоб встановити причини цього стану.

Запитання 9  Галина(28 р.)
"Про що може свідчити часта печія? Чому болить у ямці, коли голодний? Чи вважаєте ви нормальним, коли людина відмовляється від м'яса або вареної їжі, тобто є вегетаріанцем або веганом-сироїдом?"
Відповідь:
Часта печія може бути спричинена функціональними розладами, що викликані порушенням харчування (негерулярне харчування, переїдання, вживання жирних, смажених, гострих продуктів). Також причиною печії можуть бути захворювання шлунково-кишкового тракту, зокрема гастроезофагальна рефлюксна хвороба, рефлюкс-езофагіт, єдиним симптомом яких є печія. Ці стани вимагають не лише раціонального харчування, а й медикаментів, які має призначати лікар.
Біль у ямці, коли голодний, вказує на патологічний стан, тому вимагає обстеження. Адже відчуття голоду не повинно бути пов'язане з болем.
Щоб підтримувати здоровя, необхідно харчуватися щонайменше тричі на день, вживаючи при цьому повноцінні та теплі страви.
Щодо вегетаріанців та веганів, то вважаю, що при свідомому виборі такого харчування та відповідальному ставленні до цього, шкоди немає. Проте людина, яка надала перевагу вегетаріанству повинна самостійно чи з кваліфікованим лікарем-дієтологом підрахувати свій калораж, кількість білків, житрів, вуглеводів, оскільки харчування має бути повноцінним.

Запитання 10  Ксенія (21 р.)
"Біль після їжі у лівому підребер’ї, може виникати зранку після кави або ввечері після важкої їжі, часом метеоризми, нудота. З чим це може бути пов’язано, яка діагностика і дифдіагностика при таких скаргах?"
Відповідь:
Насамперед такі симптоми виникають внаслідок незбалансованого харчування, тому рекомендую вранці спершу спожити теплу страву, а після цього може бути кава. Ввечері кількість їжі повинна бути мінімальною, останній прийом за 2-3 години до сну.
Якщо Ви змінили раціон, а симптоми турбують далі, необхідна консультація лікаря. Причинами можуть бути запальні захворювання шлунка та 12-палої кишки, порушення функції жовчевого міхура.

Запитання 11 Іванка (34 р.)
и є спадковою хворобою кишкова непрохідність?"
Відповідь:
Кишкова непрохідність – не спадкове захворювання. Передусім слід з’ясувати причину, яка її викликала. Якщо, до прикладу, цей стан спричинила пухлина кишківника, тоді необхідне профілактичне обстеження кишківника, не чекаючи кишкової непрохідності.
Тому раджу з’ясувати, що саме спричинило непрохідність у Ваших рідних, а тоді обговорити необхідність профілактичного обстеження з лікарем.

Запитання 12 Ігор (25 р.)
"Про що може свiдчити бурчання у животi? Особливо протягом 20–30хв пiсля їжi? Також помiтив, що бурчить живіт, коли лягаю спати. Хоча не їм за 3 години до сну, але коли лягаю (особливо на лiвий бiк), у животi починається бурчання. Дякую за вiдповiдь!"
Відповідь:
Передусім проаналізуйте свій раціон, кількість спожитої їжі, спосіб приготування їжі. Якщо харчування раціональне, то це може бути захворювання, зокрема порушення функцій органів шлунково-кишкового тракту (наприклад, синдром подразненого кишківника), порушення кишкової мікрофлори та ін., що вимагає огляду лікаря та обстеження.

Запитання 13 Яна (28 р.)
"Останнім часом неодноразово виникали стани з симптомами харчового отруєння. Харчуюся не ідеально, але вдома завжди все свіже. А симптоми отруєння помічаю саме після домашнього харчування. Спочатку виникають різкі болі вище, десь в ділянці шлунка, потім поступово біль переходить в низ живота. Ну, і на додаток з’являються нудота, блювання. Останнього разу цей стан виник після вживання молочних продуктів, придбаних в магазині. Термін придатності продуктів був нормальним. Що Ви можете порекомендувати? Які обстеження краще зробити в першу чергу?"
Відповідь:
Симптоми отруєння при домашньому харчуванні якісними продуктами свідчать про патологічний стан. Тому рекомендую Вам проведення УЗД органів черевної порожнини, лабораторні аналізи (загальний аналіз крові, печінкові проби, глюкоза, аналіз калу (копрограма з тестом Н. pylori)), ендоскопічні обстеження (езофагогастродуоденоскопія з вимірюванням кислотності) та подальша консультація гастроентеролога за результатами обстежень.



Бажаю здоровя!
З повагою лікар-гастроентеролог Зоряна Подольська.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua



1 коментар :