Щоб приносити користь,
їжа повинна містити всі необхідні для здоров’я компоненти: білки, жири, вуглеводи, мікроелементи, вітаміни та мінерали, а також достатню кількість води!
Звичайно, кожна людина повинна формувати свій раціон індивідуально, виходячи із власних смаків і вподобань. Треба пам’ятати, що хороша і смачна їжа – це ще й велике задоволення!
Загалом у харчуванні варто дотримуватися такого принципу: їжа повинна бути простою і свіжою та намагатися максимально виключити з раціону технічно і термічно оброблену їжу.
Тож поговоримо про корисне, про те, без чого ми не можемо обійтися і дня! Щоденний раціон дітей та дорослих повинен містити:
–
Молочні та кисломолочні продукти, які містять біфідо- і лактобактерії.
Найбільшу користь йогурт чи кефір принесуть, якщо їх приготувати самостійно. Ви будете впевнені, що цей продукт не містить консервантів, та що у ньому справді є живі лактокультури. Завдяки наявності молочнокислих бактерій ці продукти здатні виводити токсини, шлаки, радіонукліди, покращувати роботу шлунково-кишкового тракту.
–
Незамінний для дітей і дорослих м'який сир!
–
Джерело білка – це птиця, м’ясо нежирних сортів, риба. Мешканці Львівської області вживають у середньому 30 г риби на день при нормі 100–120 г. Морська риба повинна бути у вашому раціоні не менше ніж 3 рази на тиждень.
–
Яйця обов'язково входять до раціону і дітей, і дорослих.
– Свіжі овочі та фрукти – це джерело вітамінів, мікроелементів та харчових волокон.
Кількість їх споживання залежить від віку, але вони мають бути різноманітними. Серед найкорисніших овочів та фруктів виділяють помідори, ківі, апельсини, чорний виноград, крес-салат, броколі, авокадо та часник.
У помідорах виявлено високий вміст особливо активних антиоксидантів – лікопенів, а також вітаміну С. Проведені в останні роки дослідження показали, що помідори підтримують у здоровому стані серцево-судинну систему, а також здатні попереджати розвиток раку.
Ківі містять вітаміни А, С і Е. В їхньому насінні містяться також жирні кислоти омега-3.
Чорний виноград багатий на антиоксиданти флавоноїди, які підвищують проникність судин при атеросклерозі, розширюють капіляри, знижують тиск крові та тонізують серцеві м’язи.
Апельсини містять велику кількість вітаміну С та пектини, які знижують рівень шкідливого холестерину. У
броколі міститься висока концентрація антиоксидантів, а в
авокадо – корисні жирні кислоти, здатні стабілізувати рівень цукру у крові.
Крес-салат багатий на йод, залізо, а також вітаміни А і С.
Часник містить аліцин, який стабілізує кров'яний тиск.
–
Крупи.
Однією з найбільш корисних є вівсяна каша. Вона містить велику кількість вітаміну Е, а також протеїн і клітковину, надзвичайно необхідні для нормальної роботи організму.
–
Жири також необхідні для здорового харчування як джерело жиророзчинних вітамінів та поліненасичених жирних кислот класу омега-3, омега-6 і омега-9. Серед найбільш корисних оливкова, рапсова (або ріпакова) олія, а також олія з льону, з кісточок винограду, сезамова, з грецьких та інших видів горіхів.
Але як почати правильно харчуватися? Більше того, як привчити до корисної їжі своїх дітей? Адже такий раціон не містить солодощів, ковбас, солодких напоїв, смаженої картоплі, кольорових цукерок, які так полюбляють дітлахи. Декому це здається надскладним завданням, але це не так! Про власний досвід здорового харчування своєї родини я розповім у наступній публікації.
Бережіть своє здоров’я!
Дякуємо Ользі Муштрук, лікарю-дієтологу Медичного центру Святої Параскеви, за консультації для написання статті.