2014/06/16

Каламутна вода після зливи чи прозорість гірського потоку: що краще?

Якщо спитати про таке у рибалок, почуємо і за, і проти, залежно від того, яку рибу хочеться спіймати. Але якщо говорити про ендоскопічне обстеження кишківника (колоноскопію), то «ловити» точний діагноз краще у чистій воді. Добра підготовка кишківника до обстеження – це половина успіху, і залежить вона саме від Вас.
Наприклад, у Японії, якісній підготовці до обстеження приділяють не менше уваги, ніж самому обстеженню. Такий підхід дає свої добрі результати – в них найкращі показники виявлення злоякісних захворювань на ранніх стадіях. Та й середня тривалість життя чималенька.

Отже, чому важливо ідеально готувати кишківник до ендоскопії та як правильно це зробити, якщо Ви плануєте обстеження?

Якість підготовки кишківника до ендоскопічного обстеження впливає на якість обстеження в цілому.

Добра підготовка дозволяє:
  • використовувати меншу кількість повітря для роздування просвіту кишки, відповідно у Вас не буде неприємних відчуттів;
  • зробити так, щоб всі заглибини були або порожні, або наповнені прозорою рідиною, тоді можна оглянути майже всю площу слизової оболонки кишки і ризик пропустити зміни, викликані хворобою, є мінімальним;
  • не витрачати часу на відмивання слизової і видалення бруду, тоді обстеження проойде швидше;
  • бачити на чистій слизовій найменші, ранні зміни її будови;
  • застосовувати спеціальні барвники (хромоендоскопію) для зафарбовування хворих ділянок;
  • застосовувати збільшення відеозображення для вивчення ямкового малюнка слизової.
У результаті ці методики дають змогу виявляти на 30–50% більше уражень слизової оболонки на ранніх стадіях, коли хвороби лікуються легко і ефективно.

Тобто, доклавши зусиль до якісної підготовки кишківника, Ви отримуєте більший комфорт, економію часу, максимальну якість та інформативність обстеження.

На ринку є цілий чимало спеціально розроблених препаратів, які пропонують Вам для підготовки кишківника. Більшість це препарати поліетиленгліколю (ПЕГ), дія яких полягає у затримці води у просвіті кишківника і відповідно «вимивання» слизової оболонки.

Але як показує досвід, тільки вжити препарат відповідно до інструкції, не достатньо. Тому хочу дати Вам декілька практичних порад, як краще підготуватися до колоноскопії.

Протягом 2–3 днів перед обстеженням бажано вживати прозору рідину та легкозасвоювані харчові продукти. У цей період краще їсти м’ясні бульйони, відварене м'ясо та рибу, білий хліб, сухарі, печиво, чай, каву, прозорі киселі, освітлені соки.

Необхідно вилучити з раціону свіжі кольорові фрукти та овочі, квасолю, горох, чорний хліб, будь-яке насіння, горіхи, утриматися від препаратів заліза та вісмуту.

Визначати кількість препарату для підготовки потрібно з розрахунку один літр розчину ПЕГ на 15–20 кг маси тіла. Саме достатній об’єм води забезпечує добру підготовку, тому економити на об’ємі розчину не варто. Для покращення смаку розчину до нього можна додавати сік лимона чи грейпфрута.

Легше переноситься і дає кращий результат двохетапна підготовка: треба розділити всю дозу препарату на дві рівні частини і вживати їх із перервою, залежно від того, на коли плануєте обстеження:
  • якщо Ви запланували обстеження на першу половину дня, то напередодні першу половину дози варто спожити у проміжку 12–15 год., а другу – в проміжку 18–21 год.;
  • якщо ж Ви запланували обстеження на другу половину дня, першу половину дози препарату слід вжити напередодні у проміжку 17–20 год., другу – в день обстеження з 6 до 9 год.
Одним із недоліків при підготовці товстої кишки з використанням препаратів ПЕГ є піноутворення. Симетикон (еспумізан) зменшує утворення газів та здуття і його додатково використовують у підготовці до колоноскопії. Приймати еспумізан краще по 2 капсули або 50 крапель (80 мг) 3 рази на день за добу до обстеження, і по 2 капсули або 50 крапель (80 мг) після кожного етапу прийому ПЕГ при підготовці до колоноскопії.

Про добру підготовку Вашого кишківника свідчить практично безбарвна прозора рідина в унітазі після випорожнення. Якщо Ви страждаєте від хронічних закрепів, то краще попередньо проконсультуватися з лікарем-ендоскопістом, який спільно з Вами спланує об’єм і тривалість підготовки.

лікар-ендоскопіст Андрій Ігорович Ступницький
Якщо Ви бажаєте пройти обстеження із застосуванням медикаментозного сну, краще його планувати на першу половину дня, оскільки в день обстеження необхідно утриматися від вживання їжі і рідини. При обстеженні без медикаментозного сну немає необхідності голодувати у день обстеження. Легкий сніданок (каша, яйце, хліб, чай або кава) не заважатиме дослідженню, а лише покращить самопочуття.

Готуйтесь правильно – і Ваші зусилля підуть Вам на користь.

Автор лікар-хірург, ендоскопіст Ступницький А.І.

Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар