2014/06/18

Рак шийки матки: як вберегтись від хвороби?

Раніше я вже розповідала про вірус папіломи людини та захворювання, які він може викликати. Сьогодні хотіла б детальніше зупинитися на таких питаннях:
  • методи профілактики папіломавірусної інфекції;
  • що нам варто знати про вакцину проти HPV;
  • чи безпечна ця вакцина.
Готуючи цю статтю, я натрапила на велику кількість сумнівної інформації про ризики і шкоду від вакцинації проти HIV. Тож давайте спробуємо розібратися в цьому питанні, з’ясувати правду і розвіяти міфи.

Вірус папіломи людини уражає шкіру людини, а також ділянки слизової оболонки. Зараження вірусом є досить високим. Нещодавні дослідження стверджують, що дві третини дорослого населення США можуть бути інфікованими різними штамами HPV. Деякі штами вірусу можуть спричиняти появу бородавок, гострокінцевих кондилом (генітальних бородавок) та розвиток дисплазії клітин шийки матки, які, за відсутності лікування, можуть перетворитися на ракові.

Згідно з офіційними висновками Всесвітньої організації охорони здоров’я кожна п'ята жінка в Європейському регіоні хворіє на рак до досягнення 75-річного віку. За даними МОЗ, існує серйозна проблема захворюваності на рак шийки матки серед українських жінок. Сьогодні він дедалі частіше трапляється в молодому віці. У світі щороку фіксується 500 000 випадків захворювань на рак шийки матки, від якого помирає майже 270 000 жінок. В Україні від раку шийки матки помирає понад 3000 жінок щороку, більшість з яких – працездатного віку! Отже. бачимо, що статистика невтішна, і ми всі перебуваємо у групі ризику.

Як же нам вберегтися від хвороби?

Відповідь звучить банально – піклуватися про себе і своє здоров’я! Що це означає? Слід регулярно проходити профілактичні огляди у гінеколога, бо саме вони є найважливішим елементом у програмах запобігання раку шийки матки. Найбільш поширені серед жінок форми раку (рак молочної залози та рак шийки матки) є виліковними у разі їх раннього виявлення. Шанси на вдале лікування запущених форм раку є дуже низькими, навіть за умов застосування найсучасніших методик. Багато безнадійних випадків захворювання можна було б попередити, якби жінки вчасно звертались до гінеколога. Діагностика передракових станів є досить простою, їх успішне лікування можна проводити в поліклінічних умовах без госпіталізації.

Ефективним засобом запобігання захворювання є вакцинація. У МОЗ України стверджують, що на сьогодні вакцинація від HPV є найдієвішим методом запобігання появи раку шийки матки. Серед щеплених від вірусу папіломи людини не зареєстровано жодного випадку захворюваності на рак шийки матки в жодній країні світу. Хоча, можливо, це твердження є дещо передчасним, оскільки кампанія з вакцинації у світі розпочалася лише 8 років тому, а рак шийки матки може безсимптомно розвиватися протягом 20 років після інфікування вірусом. Сьогодні в Україні щеплення проти HPV не є обов’язковими, і їх проводять лише у приватних медичних закладах. Проте, якщо ви впевнилися в доцільності вакцинації, то зможете її провести.

Останнім часом на тему вакцин в Україні постійно виникає гостра дискусія. І серед моїх знайомих є як прибічники, так і противники вакцинації. Кожен з нас, звичайно ж, має право на власну думку. Головна умова – ця думка повинна бути об’єктивною і формуватися не випадково почутими «історіями», а конкретними знаннями і фактами.

Отже, що нам варто знати про вакцину проти HPV?

Вакцина проти вірусу папіломи людини захищає від деяких видів папіломавірусів, що передаються статевим шляхом. Штами HPV 16 і 18 викликають розвиток майже 70% випадків раку шийки матки, а 6 і 11 спричиняють розвиток гострих кондилом. Наразі існують дві вакцини, ліцензовані в багатьох країнах світу. Вакцина Церварікс (Cervarix) діє ефективно проти штамів 16 та 18 HPV, а вакцина Гардасил (Gardasil або Silgard) – проти всіх чотирьох найбільш небезпечних штамів HPV (6, 11, 16 і 18). Ці вакцини вводяться тричі, з інтервалом шість місяців, і застосовуються для профілактики, а не для лікування. Даних про те, що вакцинація допомагає подолати існуючу папіломавірусну інфекцію немає. Вакцинацію проти вірусу папіломи людини проводять в багатьох країнах світу, серед них США, Канада, Австралія, Японія, Бельгія, Данія, Франція, Німеччина, Греція, Ірландія, Італія, Латвія, Великобританія та інші. Проте не все так безхмарно. В Японії, Франції, США та ряді інших країн існують цілі організації з протидії застосування вакцин, зокрема Гардасилу.

То, чи безпечна вакцина?
За своєю природою вакцини проти HPV – це рекомбінантні вакцини. Тобто це вакцини, отримані методами генної інженерії і в них відсутні живі частинки вірусу, здатні викликати інфекцію. Вакцина містить очищені білки вірусної оболонки чотирьох папіломавірусів, які продукуються непатогенним мікроорганізмом (дріжджами) і утворюють вірусоподібні частинки.

Готуючи цю публікацію, я переглянула багато джерел, інформація в яких часто суперечлива. Звичайно, найбільше інформації про вакцину можна отримати з країн, в яких вона активно застосовується. У США будь-які ліки, що з’являються на ринку, повинні пройти апробацію в департаменті адміністрування ліків та їжі (US Food and Drug Administration, FDA). Так от, обидві вакцини пройшли таку перевірку. Вакцина Гардасил (від Merck & Co) вперше була зареєстрована в 2006 році у США, а згодом і в Європі. З жовтня 2009 року у США рекомендують застосовувати вакцинацію Гардасилом для профілактики гострих кондилом та раку у чоловіків (онкогенні штами можуть призводити до розвитку раку ротової порожнини, горла та пеніса). Офіційні джерела свідчать, що в клінічних випробуваннях ефективність Гардасилу, з точки зору профілактики інфікування HPV, які викликають рак шийки матки, склала майже 98–100% для раніше HPV-неінфікованих осіб.

Та в декількох виданнях (BMJ Case Reports, AJRI – American Journal of Reproductive Immunology) були опубліковані статті, що сколихнули суспільство. В першій розглядався випадок 16-річної дівчини, яка стала безплідною внаслідок імунізації Гардасилом, а в іншій висвітлювали три клінічні випадки розвитку автоімунних захворювань після вакцинації. Проте згадані статті є досить спекулятивними, оскільки в них не було підтверджено зв’язку між вакцинацією та цими захворюваннями. У 2012 році було оприлюднено (Journal of Internal Medicine) результати дворічного дослідження, проведеного в Каліфорнії. У ньому взяли участь майже 190 000 дівчат та жінок у віці від 9 до 26 років. Його автори спростували причетність вакцини до розвитку автоімунних та неврологічних захворювань (ревматоїдний артрит, системний вовчак, розсіяний склероз) та підвищення ризику утворення тромбів.

Суха статистика говорить, що в самих лише США було розповсюджено 57 000 000 доз вакцини. Після вакцинації було зафіксовано 22 000 випадків розвитку побічної дії, 91% з яких були класифіковані як неважкі (свербіння і біль в місці ін’єкції, підвищення температури тіла, слабкість, втрата свідомості). 9% випадків класифікували як важкі (госпіталізація, небезпечні для життя хвороби інвалідність та смерть). До вересня 2009 року було заявлено про 27 випадків смерті жінок і дівчат після вакцинації, проте в жодній справі не встановлено, що смерть настала внаслідок вакцинації.

Зазвичай вакцини проти HPV добре переносяться. Побічні дії цих вакцин схожі з побічними діями при застосуванні більшості інших вакцин. Серед них:
  • почервоніння;
  • чутливість та набрякання місця уколу;
  • підвищення температури;
  • нудота;
  • запаморочення та головний біль.
Незважаючи на те, що вакцинація забезпечує надійний захист від HPV, вона не замінює перевірок на виявлення раку шийки матки. Тільки регулярні перевірки на наявність раку шийки матки під час гінекологічного огляду в поєднанні з проведенням вакцинації забезпечать найкращий захист від цього типу раку. Для жінок віком понад 26 років це особливо актуально, оскільки імунізація у цьому віці вже не є доцільною. Так, тільки у США смертність від раку шийки матки вдалося зменшити на 74%, лише застосувавши діагностичний Pap (Papanicolaou) тест.

Тому комплексний підхід до профілактики та зниження захворюваності на рак шийки матки має включати в себе як вакцинацію дівчат і жінок до початку статевого життя, так і перевірку жінок на предмет передракових станів та їх лікування для запобігання розвитку хвороби.

Бережіть себе і будьте здорові!
читайте більше статей Ірини Могиляк на її авторському блозі "Все про жіноче здоров'я"

1 коментар :