2014/06/16

Ходити, чи не ходити? That is the question…


Чому Ви звертаєтеся до лікарів? Напевно, більшість жінок ідуть до лікаря через ті чи інші скарги на стан здоров'я. Коли щось болить чи турбує, звертатись до медика здається найлогічнішим. Інша справа, коли нічого не болить, а Ви – красива, молода і здорова. Словосполучення «профілактичний медогляд» звучить як застарілий штамп, на який немає ні часу, ні бажання. Для чого вам консультація лікаря, і що нового він може вам повідомити? Адже з вступними лекціями ви вже знайомі, а для проблем зі здоров'ям ще зарано! На жаль, ця логіка хибна.
Безумовно, є лікарі, яких Ви зобов'язані відвідувати, якщо хочете довго залишатися красивою і здоровою. Наприклад, стоматолог порадить Вам проводити санацію зубів щонайменше раз на рік. Таку ж пораду Вам дасть і лікар-гінеколог. Але для чого відвідувати гінеколога, якщо вас нічого не турбує, Ви почуваєтеся цілком здоровою, не вагітна та не плануєте вагітності, і Вам не потрібно підбирати контрацептиви?
Багато жінок з тих чи інших причин уникають візитів до гінеколога. В нашій голові постійно бігає багато "за" і "проти". Холодні руки лікаря, холодні інструменти, холодний гель для УЗД і, в кінці кінців, лікар і так нічого нового мені не скаже. Кожного разу одне і те ж... Нам набагато легше знайти потрібну мотивацію для відвідування перукарні, майстра манікюру, солярію, адже результат миттєвий, і очевидний для всіх. Більше того, часто ми навіть не задумуємося, що багато процедур “краси” є шкідливими для організму. З салону ми виходимо чарівними, доглянутими та щасливими жінками. Звісно, ми ж дбаємо про себе! Але це лише одна сторона монети. Адже коли страшний діагноз приходить в наше життя, то все інше здається марним і беззмістовним. Гармонія – ось шлях до досконалості, а це означає, що про своє здоров’я потрібно дбати з таким ж ентузіазмом, як і про зовнішню красу. Як би Вам не хотілося цього уникнути, все ж щорічний гінекологічний огляд необхідний кожній жінці без виключень. 
Адже багато гінекологічних захворювань можуть довгий час протікати безсимптомно, проявляючись вже на пізніх стадіях. Ранню діагностику таких порушень може провести лише фахівець.
Так, серед найбільш поширених гінекологічних захворювань медики виділяють:
 порушення менструального циклу;
 ерозію шийки матки;
 запальні процеси;
 кісту яйника та міому матки.
Також не слід забувати про інфекції, що передаються статевим шляхом, адже вони часто стають причиною запальних процесів. Про сифіліс, гонорею, трихомоніаз та інші венеричні захворювання ми чули «страшилки» ще зі школи. Проте нині дедалі більше поширеним і не менш небезпечним є вірус папіломи людини (HPV). Через те, що інфекційні захворювання можуть протікати без характерних симптомів, вони часто діагностуються на пізніх стадіях і в результаті важко піддаються лікуванню. Отже, систематичні відвідини лікаря-гінеколога є запорукою Вашого жіночого здоров’я.
Що ж  включає в себе  гінекологічний огляд?
Передусім це:
 збір анамнезу, тобто лікар детально розпитає Вас про самопочуття, стан здоров'я та скарги;
 огляд внутрішніх статевих органів за допомогою дзеркал і пальпування матки та придатків через піхву та стінку живота.
Як правило, сучасний гінекологічний огляд включає в себе кольпоскопію.
Кольпоскопія – це огляд слизової оболонки піхви під мікроскопом. Цей метод обстеження дозволяє виятвити ранні зміни епітелію, запальні процеси, ерозії, поліпи, передракові захворювання, атрофічні зміни шийки матки та піхви. За потреби лікар може рекомендувати Вам додатково зробити цитоморфологічне дослідження, мікроскопію та ультразвукову діагностику статевих органів.
Так от, повертаючись до теми мого посту: ходити чи не ходити? Бути чи не бути здоровою жінкою? Врешті-решт, вибір завжди залишається за вами.      
Доки ми молоді та безтурботні, доти часто керуємося принципом, що погані речі трапляються з іншими, проте така легковажність може дорого коштувати. Адже запущені венеричні захворювання часто стають причиною безпліддя, а нелікована патологія шийки матки у майбутньому може перетворитися на рак. Будь-яка відповідальна жінка повинна в першу чергу попереджати виникнення захворювань, чи лікувати їх на ранніх стадіях, не доводячи до серйозних наслідків для здоров’я, довготривалого та дорогого лікування.
Бережіть себе!


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар