2014/06/12

Магнітне поле, що рятує життя


Магнітно-резонансна томографія. Що це таке? Сьогодні мова про цей новітній метод обстеження.
Впевнений, що кожному хоча б один раз у житті доводилося стикатися із цим методом обстеження – якщо не особисто, то родичі чи знайомі точно його проходили.
Магнітно-резонансна томографія (МРТ) відносно «молодий» метод діагностики – бурхливий розвиток припав на дев'яності роки минулого століття і триває досі.
На перший погляд МРТ дуже подібний до комп'ютерної томографії (КТ), однак подібність є лише часткова, за формою, а за змістом – це кардинально різні обстеження. У випадку МРТ зображення утворюється внаслідок дії магнітного поля на організм людини, шляхом посилання імпульсів та запису «відповіді» тканин. У випадку КТ на організм діє іонізуюче випромінювання, тому обстеження необхідно проводити згідно з визначеними стандартами.
Отже, що необхідно знати про МРТ, якщо Вам його призначили?
1. МРТ безпечне. Іонізуюче опромінення відсутнє, тому зайвим є запитувати лікаря, яку дозу опромінення Ви отримаєте. У кімнаті, де проводиться обстеження, високе напруження магнітного поля, однак це не є шкідливо і його можна проводити навіть вагітним на пізніх термінах і хоч через день.
2. Тривалість обстеження достатньо довга від 20 хвилин до 1 години, в середньому 3040 хвилин.
3. Доведеться перебувати в обмеженому просторі. Більшість сканерів закритого типу такий собі тунель з відкритими входами. Ділянка обстеження розміщена в центрі тунеля. Це має значення для людей, які бояться закритого простору, таким необхідний медикаментозний сон.
4. Контрастування використовується досить часто. Контрастною речовиною є сполуки рідкоземельного металу гадолінію. Ускладнення від введення такої речовини виникають вкрай рідко. Однак за процесом введення контрасту завжди спостерігає анестезіолог. Деякі обстеження без контрастування проводити не варто (обстеження гіпофізу, обстеження при онкозахворюваннях, обстеження серця).
Дуже часто можна почути запитання: «А магнітно-резонансна томографія краща за комп'ютерну?» Однозначну відповідь на це запитання можна дати, лише розглянувши кожен конкретний випадок. Призначення того чи іншого обстеження необхідно розглядати індивідуально, враховуючи усі обставини.

Бажаю міцного здоров'я та лише профілактичних обстежень.


Записатись на прийом Ви можете за телефонами:
(032) 295-4-000
(067) 295-4-000
(095) 295-4-000
або  електронною формою
Більше інформації про МЦ Св.Параскеви:
www.medcenter.lviv.ua

0 коментарі :

Дописати коментар